Preporuke za kreiranje politika_croatian

Poboljšanje kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma i njihovih obitelji putem edukacija za roditelje

Potreba za podrškom u Europi

Procjenjuje se da 1% stanovništva ima poremećaj iz spektra autizma (oko 7,5 milijuna osoba u Europi)1. Ako uključite i njihove obitelji, poremećaj iz spektra autizma dotiče živote više od 30 milijuna Europljana.

Autizam (ovaj termin će se radi jasnoće u daljnjem tekstu koristiti umjesto termina poremećaj iz spektra autizma) utječe na način na koji osoba komunicira, razumije i odnosi se prema drugima Osobe s autizmom često imaju teškoća pri upotrebi i razumijevanju verbalne i neverbalne komunikacije. To otežava razumijevanje drugih ljudi i interakciju s njima što može spriječiti njihovo uključivanje u društvo. Osobe s autizmom čine vrlo raznoliku skupinu s različitim potrebama. Te osobe i njihove obitelji suočavaju se s diskriminacijom na mnogim područjima života.

Dobivanje odgovarajuće podrške i tretmana što je ranije moguće čini značajnu razliku kod osoba s autizmom i njihovih ishoda u životu. Međutim, u mnogim zemljama nije dostupna podrška koja se bazira na znanstveno utemeljenim metodama te stoga roditelji imaju vrlo važnu ulogu u pružanju podrške svojoj djeci kako bi stekli bolje socijalno razumijevanje i razvili svoje potencijale.

Autizam je složeno cjeloživotno razvojno stanje te predstavlja izazov za tradicionalne roditeljske stilove. Briga za dijete koje zahtijeva visoku razinu podrške može uzrokovati stres i donijeti različite emocionalne i financijske izazove za djecu te često autizam ima utjecaj na cijelu obitelj. U takvoj situaciji se neki roditelji mogu osjećati nekompetentno i nemoćno, posebno ukoliko im nisu dostupne informacije i podrška. Velik osjećaj bespomoćnosti ponekad može dovesti i do smještaja djece u institucije.